cpnha logo

Cabeza Prieta Natural History Association
Sonoran Desert Birds

 

 

Rufous hummingbird (male) - (Selasphorus rufus)

 Rufous hummingbird (male)

Size: 3.75 inches
Overall Color: rufous
Occurrence: widespread
Diet: insects, spiders, sap, nectar
Nest: cup
Field Identification: bright red iridescent throat, white collar, extremely aggressive
Season: spring,fall

Rufous hummingbird (male)
Kingdom: Animalia (Animals)
Phylum: Chordata (hollow nerve cord)
Subphylum: Vertebrata (backbone)
Class: Aves (Birds)
Order: Apodiformes
Family: Trochilidae (hummingbirds)
Genus: Selasphorus
species: rufus

Return to Bird List

Photo Credits:
Photo #1

 

 

 

 

Copyright Creative Commons

HTML & Programing by
Thomas R. Powell

 

Natural History of the Sonoran Desert and Refuge

Geology

Climate

Plants

Animals